Η Αγιάσος στολίζεται για τη γιορτή του κάστανου

Η Αγίασος ετοιμάζεται και αυτό το Νοέμβριο για τη 12η γιορτή του κάστανου. Η γιορτή του κάστανου ξεκίνησε το 2004 στη γραφική Αγιάσο, η οποία φημίζεται ως το ορεινό στολίδι της Λέσβου, με τον Όλυμπο και το Καστανιώνα της, περιοχή με ιδιαίτερη ποικιλία καστανιάς, μικρό σε μέγεθος αλλά με γλυκό και γευ...

Read more →

Η Αγίασος ετοιμάζεται και αυτό το Νοέμβριο για τη 12η γιορτή του κάστανου.

Η γιορτή του κάστανου ξεκίνησε το 2004 στη γραφική Αγιάσο, η οποία φημίζεται ως το ορεινό στολίδι της Λέσβου, με τον Όλυμπο και το Καστανιώνα της, περιοχή με ιδιαίτερη ποικιλία καστανιάς, μικρό σε μέγεθος αλλά με γλυκό και γευστικό καρπό, το οποίο παραμένει ένα περιζήτητο ντόπιο προϊόν, που χαίρει ακόμα της εκτίμησης του καταναλωτικού κοινού.

Η γιορτή του κάστΓιορτή κάστανου στην Αγιάσο - Λέσβοανου είναι μια υπαίθρια αγορά με ξεχωριστή αισθητική. Η μυρωδιά του κάστανου θα είναι διάχυτη. Στο πλακόστρωτο δρόμο απλώνονται μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους όπου φιλοξενούνται όλα τα ντόπια προϊόντα.  Στόχος καθιέρωσης της γιορτής αποτελεί η τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της ντόπιας αγοράς καθώς με την αναβίωση της παράδοσης μέσω εκδηλώσεων και δράσεων που λαμβάνουν χώρα, οι εμπορικές επιχειρήσεις αξιοποιούν την ευκαιρία να γνωρίσουν στους επισκέπτες και να πουλήσουν εκτός από κάστανα και όλα τα παράγωγα από αυτό προϊόντα (όπως γλυκά, καστανόψωμο, μέλι κλπ) και οτιδήποτε άλλο παράγεται στην Αγιάσο όπως τα φημισμένα παραδοσιακά ξύλινα γλυπτά, τα ξινόμηλα της Αγιάσου κ.α.

Η γιορτή του κάστανου πλαισιώνεται από μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην υπαίθρια αγορά και για καλωσόρισμα δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες κάστανα και διάφορα άλλα παραγόμενα από αυτά προϊόντα. Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και αναμένεται η προσέλευση των επισκεπτών να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

– Έναρξη στις 09.00, με το άναμμα της φωτιάς για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων που θα προσφέρονται στους επισκέπτες συνοδευόμενα με ούζο και κρασί καθώς επίσης στην πλατεία Δημαρχείου θα είναι στημένο το περίπτερο της Ποτοποιίας Ούζου Δ. Γιαννατσή, γνωστή για το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι» (εσοδείας 2013), το διατέθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα.

– Στις 11.00 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του δάσκαλου Αριστείδη Ν. Σγατζού «Ιστορίες της Μανιταρολάνδης» στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου στο οποίο θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με κατασκευές που θα φτιάξουν τα παιδιά με υλικά θα τα προσφέρει ο συγγραφέας.

– Στις 12.00 πεζοπορίες στο μαγευτικό καστανιώνα. Οι ομάδες
ΚΑΣΤΑΝΙΩΝΑΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥπεριπατητών με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου θα ακολουθήσουν περιπατητικές διαδρομές στον καστανιώνα της Αγιάσου, ένα δάσος καστανιάς έκτασης 11.000 στρεμμάτων, που αποτελεί οικότοπο με περιορισμένη εξάπλωση στο Αιγαίο.

– Στις 13.00 έκθεση – ταυτοποίηση μανιταριών του καστανιώνα. Σε κομβικό σημείο του καστανιώνα, στη θέση «Πατσαβούρα» το οποίο είναι προσβάσιμο και με αυτοκίνητο, μέλη του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» θα εκθέσουν μανιτάρια που θα έχουν συλλέξει από το πρωί και θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα είδη, τις ποικιλίες και τη χρησιμότητα αυτών.

– Στις 17.30 η κεντρική εκδήλωση της γιορτής στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η οποία θα ανοίξει με την ομιλία του Μάκη Αξιώτη με θέμα «Όλυμπος, η στέγη της Αγιάσου». Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση του 100+1 Μανιτάρια Η έρυνα στη Λέσβοβιβλίου «100 + 1 Μανιτάρια. Η έρευνα στη Λέσβο. »Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος« Μανιταρόφιλοι Λέσβου »και θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία για τα είδη και τη χρησιμότητα των μανιταριών. Έπειτα θα έχει ομιλία του Μανώλη Συρέλλη, εκπροσώπου της Ποτοποιίας Δ. Γιαννατσή, με θέμα: «Castanelli:. Το χειροποίητο λεσβιακό ποτό» και η εκδήλωση θα κλείσει με το σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά με τίτλο “Επενδύσεις”.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της γιορτής στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργει έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ε και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου με θέμα «Τα παιδιά της προσφυγιάς» ενώ στην είσοδο του Θεάτρου θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων.

Σε μια εποχή που η εξέλιξη μας ξεπερνάει, ας επιστέψουμε τη Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις παραδόσεις μας …