BOOK NOW

Κάστρα – Μνημεία

   

  ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  Κάστρο Μυτιλήνης : Βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Η κατασκευή του άρχισε κατά την Βυζαντινή εποχή ( 483-565 μ.Χ. ), με την χρησιμοποίηση αρχαίου δομικού υλικού, ενώ η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε στα χρόνια της Ηγεμονίας των Γενουατών Γατελούζων ( 1355-1462 ). Χτίστηκε στα 1373 πολύπυργο, με επάλξεις και τάφρους από τον πρώτο Γατελούζο ηγεμόνα Φραγκίσκο. Το 1384 καταστροφικός σεισμός γκρεμίζει το κάστρο και κατόπιν τούτου επαKASTRO MYTILINIS - LESVOSνοικοδομείται. Στην συνέχεια ενισχύεται με αμυντικά έργα ( νέες επάλξεις, αναχώματα, κανόνια ), ώσπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους το 1462. Ακόμη και σήμερα διασώζεται το παλάτι των Γατελούζων , ένας τετράγωνος πέτρινος πύργος με εντοιχισμένη πλάκα όπου με ευδιάκριτα ανάγλυφα σχήματα παριστάνεται το οικόσημο των Γατελούζων και παραστάσεις Ρωμαϊκών μονομαχιών. Επίσης στην εξωτερική  πύλη υπάρχει πλάκα με το οικόσημο των Παλαιολόγων. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγιναν προσθετικές εργασίες και κατασκευάστηκε επίσης ένα Τούρκικο Ιεροδιδασκαλείο, κτίσμα που σώζεται μέχρι σήμερα. Μέσα στο κάστρο επίσης σώζονται υπόγειες στοές που διαδραμάτισαν τον ρόλο καταφυγίου για τα γυναικόπαιδα της πόλης σε περιόδους πολέμου, καθώς και υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 4.000κ.μ. Σήμερα διατηρημένο χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.


  Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης
  Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Κυριακής, στο Β.Δ. άκρο της πόλης. Ήλθε στο φως μέσα από ανασκαφές που έγιναν το 1958 και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με μέση χωρητικότητα 15.000 ατόμων και με εξαίρετη ακουστική χώρου. ΣύμφAncient Theater mytilinisωνα με τον παράδοση ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Πομπήιος κατά την επίσκεψή του σε αυτό, αποφάσισε αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική του δόμηση να κατασκευάσει παραπλήσιο Θέατρο στην Ρώμη. Μακροπρόθεσμα προγραμματίζεται η αναστήλωσή του και η επαναλειτουργία του εν καιρώ.


  Γενί ΤζαμGeni jami - lesvosί και Τούρκικο Λουτρό
  Βρίσκονται στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, εξέχοντα οικοδομήματα φτιαγμένα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά από Ελληνικά χέρια και με Ελληνική αρχιτεκτονική, καθώς υπάρχουν εμφανή στοιχεία αρχιτεκτονικής Βυζαντινών Ναών. Δυστυχώς, τα εν λόγω οικοδομήματα έχουν υποστεί φθορές προερχόμενες από την πάροδο του χρόνου και την παντελή έλλειψη συντήρησης. Σήμερα εκπονείται μελέτη με σκοπό την αναστήλωση, τον ευπρεπισμό και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η εν λόγω μελέτη αποβλέπει στην ολοκληρωμένη αποκατάστασή τους και στην διαμόρφωση τους σε χώρους χρηστικούς (εκθεσιακός χώρος, δημοτική βιβλιοθήκη κ.λπ.).

  Αγαλμα Ελευθερίας Μυτιληνης


   Άγαλμα Ελευθερίας
  Βρίσκεται στην αρχή του άλσους “Τσαμάκια”, κάτω από το Κάστρο της Μυτιλήνης. Στήθηκε στην θέση που ήταν το γραφικό “Καστρέλι” το 1922. Είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο στη Γερμανία, ενώ το πρόπλασμά του έγινε από τον Έλληνα γλύπτη Γρ. Ζευγώλη και το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από τον Λέσβιο ζωγράφο Γ.Ιακωβίδη.


  ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΡΙΑΣ
  Βρίσκεται σε απόσταση 600μ. από την Μόρια ( 6 χλμ απόσταση από την Μυτιλήνη ). Πρόκειται για μια μοναδική στο νησί πέτρινη κατασκευή, που η δημιουργία της ανάγεται κατά την Ρωμαϊκή εποχή ( 2ος μ.Χ.Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας-Λέσβουαιώνας ). Σκοπός ήταν η υδροδότηση της Μυτιλήνης μέσω των νεροπηγών της περιοχής Αγιάσου. Σήμερα βρίσκεται υπό συντήρηση και σώζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του, οι λεγόμενες “καμάρες”. Στέκονται όρθιοι δώδεκα πεσσοί, ενώ ανάμεσά τους διασώζονται επτά καμάρες της μεσαίας σειράς και μια της κάτω, λαξευμένες σε γκρίζο μάρμαρο προερχόμενο από γειτονικό λατομείο. Στην κορυφή επάνω, με καμάρες από πλίνθους έφερε τον αγωγό του νερού. Τα νερά συγκεντρωνόταν από την Μεγάλη Λίμνη του Ολύμπου, ενώ στην συνολική πορεία των 22 περίπου χλμ. έπαιρνε νερό και από άλλες πηγές. Ταυτόχρονα σώζονται κομμάτια του σε αρκετές ρεματιές της κεντρικής Λέσβου. Στην συγκεκριμένη περιοχή της Μόριας είχε μήκος 170 μέτρα και ύψος 27 μέτρα, ενώ συνολικά διέθετε 17 καμάρες.


  ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΛΥΒΟΥCASTLE MOLIVOS LESVOS
  Οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της Βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων εκτεταμένων τειχών, ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Γατελούζο και ενισχύθηκε περαιτέρω από τους Τούρκους το 1462. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο Κάστρο με γερά τείχη ( εντοιχισμένες πλάκες ), με επιγραφές, οικόσημα και άλλα διακριτικά στοιχεία. Ο χώρος χωρίζεται σε πολλά επίπεδα, ενώ εξαίρετο μνημείο παραμένει η κεντρική είσοδος κατασκευασμένη από χοντρό ξύλο σκεπασμένο με περίτεχνες μεταλλικές πλάκες. Βρίσκεται στην κορυφή πευκόφυτου λόφου και θεωρείται ως ένας από τα καλύτερα διατηρημένα Κάστρα της Ελλάδας. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μήθυμνας.

  CASTLE SIGRI LESVOS


  ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΡΙΟΥ
  Κάστρο Σιγρίου : Πρόκειται για μικρό πέτρινο κάστρο, χτισμένο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ( 1757 ). Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένθετες Τούρκικες επιγραφές και περίτεχνη διακόσμηση, που του προσδίδουν ένα χαρακτήρα ανατολίτικο. Αξιόλογη είναι και η κεντρική του είσοδος κατασκευασμένη από σίδερο με επάλληλες πέτρινες αψίδες. Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Σιγρίου, με καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο.