BOOK NOW

Σκάλα Καλλονής

  Η Σκάλα Καλλονής απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την κωμόπολη και αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο.Η περιοχή έχει εκτεταμένες και εξαιρετικά οργανωμένες πλαζ, με ρηχά και ζεστά νερά που κάθε καλοκαίρι προσελκύουν πλήθος τουριστών.

  Η Σκάλα, φημίζεται ιδιαίτερα και για τη πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής ή αλλιώς “παπαλίνα” που αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Μάλιστα ο Δήμος στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τη ”Γιορτή της Σαρδέλας”, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Τα κέντρα της περιοχής προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή διασκέδαση.

  Skala kallonis - Lesvos

  Η Καλλονή, συγκοινωνιακός κόμβος, ανάμεσα στο Βόρειο και Δυτικό τμήμα του νησιού, με τους επτά οικισμούς της (Σκάλα Καλλονής, Παπιανά, Κεράμι, Αργιανά, Παράκοιλα, Δάφια και Αρίσβη), απλώνεται σε όλη την έκταση του περίφημου κάμπου της και καταλαμβάνει το κεντρικό κομμάτι του νησιού, την καρδιά της Λέσβου. Τον Δήμο Καλλονής πλαισιώνουν, ακόμη τα χωριά Άγρα, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι και Φίλια. Τόπος πλούσιος σε ιστορία, καταγράφει σήμερα με μεγάλο δυναμισμό ένα παρόν σύγχρονο.

  Η Καλλονή, ευνοημένη από τα νερά του Κόλπου της, που στην αρχαιότητα λόγω της Πύρρας ονομαζόταν «Πυρραίων Εύριπος», τον πλούσιο «Εύδενδρο» κάμπο της και τα ιστορικά της Μοναστήρια ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι απ’ όπου περνούσαν και εξακολουθούν να περνούν οι βασικοί οδικοί άξονες του νησιού.

  Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα διάσπαρτα λείψανα τειχών, σφονδύλων, κιονόκρανων, αγγείων, τα ερείπια ναών, οι βωμοί, τα αντικείμενα, τα νομίσματα σκορπισμένα σε μια έκταση που ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα σηματοδοτούν το ιστορικό παρελθόν και τον σημαντικό πολιτισμό των δύο πόλεων, που χάθηκαν από μεγάλο σεισμό στα 231 π.X. Δύο ήταν επίσης οι φυσικοί παράγοντες που προσδιόρισαν και προσδιορίζουν και σήμερα ακόμα τον πλούτο της Kαλλονής και της περιοχής της: ο Kόλπος Kαλλονής, που στην αρχαιότητα λόγω της Πύρρας, ονομαζόταν “Πυρραίων Eύριπος” και ο “Eύδενδρος” κάμπος της, όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ήταν πάντοτε και παραμένει λιμάνι εμπορικό, τόπος παραγωγής εκλεκτών ψαριών και οστρακοειδών αλλά και τόπος διακοπών και μελέτης της φύσης από τα χρόνια του Aριστοτέλη.

  H πόλη της Kαλλονής διαθέτει μια μεγάλη σύγχρονη αγορά με καταστήματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του ανθρώπου. Είναι έδρα του κέντρου Υγείας της B.Δ. περιφέρειας, όπου παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα η Kαλλονή δεν αποτελεί μόνο ένα τόπο νοσταλγίας και ξενάγησης στο ιστορικό παρελθόν όπως, ίσως συμβαίνει με άλλα μέρη. Εδώ, που οι αιώνες ανάστησαν και χώνεψαν πόλεις και ανθρώπους, η ζωή σφύζει όλες τις εποχές του χρόνου. H κάθε εποχή έχει τα δικά της χρώματα και τις δικές της μυρουδιές. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει να γνωρίσει το ιστορικό παρελθόν αλλά και να ζήσει το παρόν σ’ αυτό το παλίμψηστο των καιρών που σφραγίζει ξεχωριστά τη φυσιογνωμία του ιστορικού και δυναμικού κέντρου του νησιού, την Kαλλονή.

  Η Καλλονή διαθέτει μία σπά­νια εναλλαγή χρωμάτων, τοπίων, μορφών ζωής, χλω­ρίδας και πανίδας. Οι ελαιώνες κυριαρχούν στο νησί, ιδιαίτερα τα γέρικα δέντρα φιλοξενούν μία μεγάλη ποικιλία από σπάνια έντομα και πουλιά, όπως μαύρα φλαμίνγκο. Και οι παραλιακοί ελαιώνες του κόλ­που Καλλονής, αποτελούν ένα οικοσύστημα που δρα συμπληρωματικά με τους υγροτόπους, τις αλυκές και τους βιότοπους, όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Οι παράλιες περιοχές του κόλπου Καλλονής έχουν ενταχθεί στο δίκτυο “Natura 2000″, αφού αποτελούν ένα άριστο καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευμένων ειδών ορνιθοπανίδας. Οι αλυκές της Kαλλονής συγκεντρώνουν πολλά πουλιά (φοινικόπτερα, φλαμίνγκος και άλλα), που προσφέρουν στουςπαρατηρητές εντυπωσιακό θέαμα.

  Καλλονή: Ένα σταυροδρόμι φύσης και πολιτισμού…

  (πηγή: Κωνσταντέλλης Γ., 2000, Καλλονή, Οδοιπορικό στην Καλλονή)

   Λίγο πιο πάνω από την Καλλονή στο δρόμο προς Σίγρι στη μέση μιας ολοπράσινης κοιλάδας, βρίσκεται η Μονή Λειμώνος. Ένα σημαντικό μοναστήρι στην καρδιά της Λέσβου, με εντυπωσιακό μουσειακό πλούτο. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1523 από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό και τιμάται στο όνομα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Εντός της Μονής βρίσκονται πολλές μικρές και μεγάλες εκκλησίες, παλαιές και νέες. Ακόμη, υπάρχουν χιλιάδες τόμοι παλαιών βιβλίων και χειρόγραφα μεγάλης πνευματικής αξίας και σπανιότητας. Παράλληλα, λειτουργεί μουσείο με αίθουσες εικόνων, χειρογράφων, αμφίων, λειτουργικών σκευών και κεντημάτων.

  Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Λειμώνος βρίσκεται η Μονή Μυρσινιώτισσας, που τιμάται στο όνομα της Παναγιάς και πήρε το όνομα της από τις πολλές μυρσίνες που καλύπτουν την περιοχή. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1487 και αργότερα έγινε γυναικείο παράρτημα της Μονής Λειμώνος απ’ τον Αγιο Ιγνάτιο.

  Μπαίνοντας στην πόλη συναντάμε την Αρίσβη, που είναι ενοποιημένη με τον οικισμό της Καλλονής και τους οικισμούς Αργιανά, Κεράμι και Παπιανά, καθώς και τη Σκάλα Καλλονής, όπου βρίσκονται σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Σκάλα, φημίζεται ιδιαίτερα και για τη πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής ή αλλιώς “παπαλίνα” που αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Μάλιστα ο Δήμος στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τη ”Γιορτή της Σαρδέλας”, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

  Ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τουριστικά και με πλούσια φυσική ομορφιά είναι και τα άλλα χωριά του Δήμου. Τα Παράκοιλα, δυτικά της Καλλονής, σκορπούν μεθυστικά αρώματα με τους πορτοκαλεώνες τους, ενώ στην περιοχή ευδοκιμούν και τα ροδόδεντρα μοναδικά στο είδος τους σε όλη την Ευρώπη. Η περιοχή των Παρακοίλων φημίζεται για τις φλοκάτες, τις κουβέρτες και τα κιλίμια της.

  Στην παραλία των Παρακοίλων υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει κάθε είδους νοστιμιά. Λίγα χιλιόμετρα δυτικά των Παρακοίλων βρίσκεται η γραφική Αποθήκα, το επίνειο της Αγρας με πολλά ταβερνάκια και φρεσκότατο ψάρι.

  Από την αντίθετη πλευρά, μετά τη Μονή Λειμώνος, ο επισκέπτης συναντά τα χωριά Φίλια, Ανεμώτια και Σκαλοχώρι. Και τα τρία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη γραφικότητα και εντυπωσιάζουν με τα λιθόστρωτα και τα παραδοσιακά τους κτήρια.

  Oι αρχέγονες τελετές της αναγέννησης της φύσης και των ανθρώπων έχουν ενσωματωθεί στις θυσίες των ταύρων και στις ιπποδρομίες των τοπικών πανηγυριών. Στο πανηγύρι της Aγ. Tριάδας στην Kαλλονή, του Aγ. Γεωργίου στο Kεράμι, της Aγ. Αννας στη Σκάλα, της Aγ. Παρασκευής στα Δάφια, των Aγ. Aναργύρων στην Aρίσβη, των Tαξιαρχών στα Παράκοιλα, τα έθιμα διασχίζουν αναλλοίωτα το χρόνο. Το “κεσκέκ”, το πατροπαράδοτο φαγητό, που μοιράζεται δωρεάν στους προσκυνητές, οι ιπποδρομίες, όπου τρέχουν οι νέοι με τα στολισμένα άλογά τους και το τριήμερο γλέντι, όπου οι ντόπιες μουσικές κομπανίες παίζουν τους συρτούς χορούς και τους καρσιλαμάδες της Λέσβου.